Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Ημουν προφητικός (που να μην ήμουν).



Κάπου το Φεβρουάριο είχα διαισθανθεί το κακό που έρχεται. Με τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την (τελικώς αποσυρθείσα) προεκλογική εξαίρεση από τη κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, με την παντελή έλλειψη πρόληψης και προστασίας των δασών και την απογύμνωση των δασικών υπηρεσιών ανά την Επικράτεια.
Εχω περπατήσει μερικά από τα ομορφότερα βουνά της χώρας μας στα δύσβατα μονοπάτια τους και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είμαστε ανάξιοι να έχουμε τόσο όμορφα δάση, αφού κάνουμε ο,τιδήποτε χρειάζεται για να τα καταστρέψουμε.
Εχω δει χωματερές δίπλα σε κάθε χωριό μέσα σε χαράδρες που τρέχουν ρυάκια, που σε κάποιο ποτάμι καταλήγουν. Εχω δει χιλιάδες σκουπίδια στα μέρη που οι "πολιτισμένοι" κάνουν πικ-νικ. Εχω δει κοπάδια κατσικιών να βόσκουν μέσα σε δάση και κυρίως μέσα σε καμμένα δάση (ακόμη και στην καμένη Πεντέλη), αποψιλώνοντας κάθε βλαστάρι και υποψία βλάστησης. Εχω δει δασικούς υπαλλήλους που είναι συμβασιούχοι και δεν ξέρουν αν τον επόμενο χρόνο θα είναι εκεί. Εχω δει πολλά που δεν χωράνε σ'αυτό το ποστ...
Ισως η μόνη λύση είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση και ας μην ξαναπερπατήσω ποτέ πια σ'αυτά. Κι αν αυτό δεν γίνεται, ας δίνει ο δασάρχης ειδικές και ονομαστικές άδειες σε όποιον (με ονοματεπώνυμο) θέλει να περπατήσει.
Ας αφήσουμε τα δάση μόνα τους και κείνα θα βρουν το δρόμο τους, όπως βρίσκουν αιώνες τώρα.
Εδώ θα βρείτε κάποιες απόψεις και μια από τις πιο σοβαρές προσπάθειες για την προστασία των δασών και γενικώς του περιβάλλοντος

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο γνώση χαμογελο μου γνωριζω ....οτι η φωτια δυσκολα γεννα...

απαισιοδοξη δε θελω να ειμαι...
μα απο φωτια γνωριζω...

ισως η μόνη μου γνωση....

σε φιλω αισιοδοξε μου...
σε φιλω

just me είπε...

...αλλά, σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, κανείς προφήτης στον τόπο του, έτσι;
:))

Συμφωνώ με την πρότασή σου για τις άδειες (στο κάτω κάτω έχουμε καθεστώς Αγίου Όρους, γιατί να μην έχουμε και καθεστώς Αγίου Δάσους_ αν και μάλλον όσο δεν "περιορίζεται" το μεν, θα μεγαλώνει ο κίνδυνος να περιοριστεί το δε!)
:)

(πολύ ενδιαφέρον το λινκ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, πραγματικά _εξίσου ενδιαφέρον το ότι ένα από τα μέλη του ΔΣ, έγκριτος και διακεκριμένος επιστήμονας, θεωρεί υποχρέωσή του να θέσει το κύρος του ονόματός του στην υπηρεσία του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος που _τουλάχιστον_ υπέθαλψε τη δασοκτόνο προσπάθεια της σχετικής αναθεώρησης του Συντάγματος!
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου)
:)))

Καλή σου εβδομάδα.

adaeus είπε...

μαρίνα γ...: Κι όμως γεννά και όπως λένε οι επιστήμονες και έχω δει με τα μάτια μου, το δάσος κατά καιρούς χρειάζεται να ξαναγεννηθεί έστω και μετά από φωτιά.

just me: Με εκπλήσσεις και μου ανοίγεις τα μάτια :) Ιδού λοιπόν και το μέϊλ που έστειλα στο Επιμελητήριο: "Ερωτάται: Είναι συμβατή η ιδιότης του μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και του υποψηφίου ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος που προωθεί την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος κατά της οποίας έχει ταχθεί με επιμονή το Επιμελητήριο.

Με εκτίμηση
(ονοματεπώνυμο)"
Αυτές οι "προδοσίες" είναι που μ' εξοργίζουν καθημερινά. Στο τέλος δεν θα ξέρουμε ποιον να εμπιστευτούμε.
Καλή εβδομάδα και σε σένα.

george είπε...

Ποσο προφητικος ησουν Αντρεα... Το θεμα ειναι τι θα παραδωσουμε στα παιδια μας... Εμεις κατι ειδαμε απο κεινα τα μερη που τωρα ειναι καμμενα. Τα περπατησαμε τα ερωτευτηκαμε, τα ζησαμε... Εχω κανει μονοημερη εκδρομη για μπανιο στο Καιαφα μονο και μονο για να δω το δασος του να περπατησω αναμεσα απο τις γραμμες του τρενου να μυρισω το πρασινο του πευκου... Τωρα γιατι να παω εκει? και τι θα πω στα παιδια μου? Οτι ημαστε ανικανοι να τα προστατεψουμε? Μαυρα Ολα... Ωιμε...
Με εχει πιασει καταθλιψη :(

mondo είπε...

adaeus, έχεις δίκιο όταν συνδέεις γεγονότα, αν και αυτή τη φορά υποψιάζομαι ότι έπαιξαν μπάλα πολύ περισσότεροι απ' όσους μπορούμε να φανταστούμε.. πολλές εστίες, πολλά μέτωπα, πολλές περιοχές, πολλές ημέρες, πολλοί οι λόγοι, πολλά τα συμφέροντα των υπευθύνων. ίσως να μιλάμε για 4 με 5 διαφορετικές κατηγορίες που είχαν συμφέρον τη συγκεκριμένη καταστροφή.

ε είπε...

φανταζομαι οτι αυτη η αποψη που λετε για τις αδειες ειναι απο την πικρα σας γι αυτη τη κατασταση.
πηγα να συμφωνησω αλλα μετα σκεφτηκα οτι μου προκαλει την ιδια θλιψη ενα δασος καμμενο με ενα δασος που απαγορευεται να το περπατησεις οτι ωρα θελεις.
σαν ταινια επιστημονικης φαντασιας.

ZouZouna είπε...

Συμφωνώ κι εγώ, στο τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, είναι το θέμα. Κι ας μην΄εχω παιδιά και δεν θα αποκτήσω ποτέ. Στα δικά σας, τι θα παραδώσουμε με απασχολεί. Αυτό μ' εξοργίζει. Φωτογραφίες δασών? να το βράσω. Κι εσείς καλέ μου, τι το ανοίγετε το στοματάκι σας? Υδροχόος είστε? οτι πείτε γίνεται? καλησπέρες

Αλεξάνδρα είπε...

Ετσι είναι! Αν αφήσουμε ήσυχα τα βουνά θα γίνουν ομορφότερα απ΄ότι ήταν.
Συμφωνώ!!!

adaeus είπε...

George: από την ίδια κατάθλιψη πάσχω και γω και προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος κι ας μη μου βγαίνει.

mondo: Εφόσον κανείς δεν πρόκειται να συλληφθεί και να ομολογήσει για το δήθεν σχέδιο ή την "ασύμμετρη απειλή" (ας γελάσω!!!), έχω κάθε λόγο να πιστεύω (τουλάχιστον μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου) ότι όλες οι συγκυρίες της ανοχής-συνενοχής της πολιτείας, της νεφελώδους καταστάσεως περί του τι και που είναι δάσος μας οδηγούν στους εμπρησμούς για οικονομικούς λόγους. Αυτό που γίνεται τα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα, δηλ. η επέκταση των οικισμών και καλλιεργειών εις βάρος του δάσους έγινε για μια ακόμη φορά. Το ότι έγινε τόσο μεγάλο και τόσο έντονο είναι γιατί σε λίγα χρόνια θα πάψει να γίνεται. Το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, η Ε.Ε., οι δορυφόροι και η οργάνωση θα καταστήσουν απαγορευτική την (περαιτέρω) επέκτασή μας εις βάρος του δάσους.

Ε: Δεν είναι τόσο φοβερό, όσο ακούγεται. Ενα απλό τηλέφωνο στο δασάρχη ότι με λένε "τάδε" και θα μπω στην "τάδε" περιοχή και μια προφορική έγκριση και καταχώρηση των εισερχομένων, δεν νομίζω ότι ενοχλεί τόσο. Εμείς σε πληροφορώ όταν πηγαίναμε για ορειβασία συνήθως ενημερώναμε (και για λόγους ασφαλείας) το δασάρχη.

Ζουζούνα: Αυτό το δάσος που έβαλα υπάρχει και είναι μακρυά πολύ. Δεν πρόκειται να ανακοινώσω που, μπας και... :) Και όχι δεν είμαι Υδροχόος. Καλησπέρες επίσης.

adiple: Πολύ συμφωνία έπεσε, δε ρίχνουμε και μια διαφωνία για αλλαγή?

Μαρινα ..... είπε...

χαμογελο μου...
μια καλη νυχτα περασα να σου πω...

ομορφη να ειναι
και το ξημερωμα γλυκο...

φιλι ....Ανδρεα μου
φιλι.....καληνυχτα

mondo είπε...

adaeus, δε μιλάμε για σχέδια και ασύμμετρες απειλές, εννοείτε ότι είναι καθαρά οικονομικοί οι λόγοι αλλά σε συνδυασμό με μικρόψυχους (σαφώς όχι αφελείς κουκουλοφόρους), που αιωνίως δημιουργούν το ελληνικό μπάχαλο....

και όπως λες ότι σε λίγα χρόνια δε θα γίνεται επειδή δε θα το επιτρέπουν, θα μπορούσαν να κάψουν και του χρόνου χωρίς να αφανίσουν τον τόπο. λυπάμαι που το λέω αλλά έχοντας πρόσφατες εμπειρίες από την ελληνική επαρχία μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές η βία εκεί είναι φυσικό φαινόμενο και συνεπώς η εκδίκηση.... δε το 'χουν σε τίποτα να κάνουν κακό επειδή ζηλεύουν ή θεωρούν ότι "αδικήθηκαν," αντιθέτως πολλοί θεωρούν υποχρέωσή τους να εκδικηθούν για λόγους που αφορούν τον εγωισμό τους…. και ένα μεγάλο ποσοστό της ελλάδας νιώθει μονίμως αδικημένο επειδή πάντα φταίει κάποιος άλλος για την κατάστασή του, το ίδιο αδικημένα νιώθουν και τα κόμματα, τα οποία το εκπροσωπούν, όταν κατηγορούν τα άλλα ενώ αποτελούν το ένα πρόσωπο της εξουσίας και του (κομματικού/ατομικού) συμφέροντος, στα πλαίσια πάντα των ίδιων πρακτικών, όσα χρόνια και να περάσουν.... και ο νοών νοείτω…

adaeus είπε...

μαρίνα γ..: Σ'ευχαριστώ καλή μου.

mondo: δεν διαφωνώ μαζί σου και πιστεύω ότι κάπου εκεί σε κάποια χωριά ξέρουν και ποιοί (συγχωριανοί) τους έβαλαν κάποιες φωτιές. Τώρα την εκδοχή να τις βάζουν πολιτικά κόμματα ή ομάδες, δεν την αντέχει η λογική μου.

MenieK είπε...

Εσύ ήσουν προφητικός, ή γίναμε μάρτυρες προδιαγεγραμμένων γεγονότων?