Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1Η

Μα τι μακέτα, τι 3d Autocad είναι αυτό!!!!! Μας εντυπωσιάσατε εκσυγχρονιστικά!!!!!

Αρχικά φαίνεται ωραίο, ένα υπέροχο εκσυγχρονισμένο κτίριο, δίπλα στο μετρό να εξυπηρετεί τον κόσμο και τους υπαλλήλους. Αμα όμως το συγκρίνουμε με αυτό που δείχνει η φωτογραφία του google earth (στο προηγούμενο ποστ) με τη σημερινή κατάσταση, δεν θα μείνει δεντράκι για δεντράκι από τα εκατοντάδες που φαίνεται ότι υπάρχουν.

Νάταν μόνο αυτό? Δεν είναι....

Ψάχνοντας, ανακάλυψα ότι στις 2 Αυγούστου 2007 (πάντα τον Αύγουστο γίνονται τα καλα ;) συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ (περί ΣΔΙΤ κατωτέρω) και ενέκρινε την ένταξη 5 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατομμυρίων ευρώ, στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005. Μεταξύ αυτών και η εν λόγω μεταφορά του Υπουργείου μας.

Ψάχνοντας στα κιτάπια μου λοιπόν βρήκα ότι ο Νόμος 3389/2005 προβλέπει την περίφημη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ακούγεται ωραίο, αλλά είναι τρομακτικό ήδη από το 2ο άρθρο του Νόμου όπου ρητά εκχωρούνται δημόσια δικαιώματα. Δηλαδή με απλά ελληνικά συστήνουν εταιρείες ειδικού σκοπού που έχουν ως αντικείμενο την εκτέλεση έργων ή και παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δημοσίων φορέων με βάση διάταξη νόμου.

Και πάλι δεν ακούγεται τόσο φοβερό. Είναι όμως, γιατί μ'αυτόν τον τρόπο θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα σώα... Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Εκχωρούμε τα δικαιώματα του δημοσίου σε ιδιωτική εταιρεία που θα λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, η οποία όμως θα απολαμβάνει και τα προνόμια του Δημοσίου...
Δεν τους πιάνεις πουθενά... Θα μπορεί δηλαδή το Δημόσιο (ενώ δεν το κάνει στον κάθε ιδιώτη που πάει να χτίσει) να της δίνει προνόμια, το κυριότερο των οποίων είναι η αύξηση του συντελεστή δόμησης και η χορήγηση χώρων για εμπορική εκμετάλλευση.

Κέφι ατελείωτο, δίπλα στο αγαπημένο Υπουργείο των Ελλήνων, θα υπάρχουν καφετέριες, καταστήματα και γω δεν ξέρω τι άλλο. Μετά την πληρωμή των φόρων θα περνάς για τον καφέ (εκσυγχρονισμένο) της παρηγοριάς.... Βοήθειά μας.

Ερωτώνται τα εξής απλά:
1. Γιατί να συσταθούν εταιρείες ειδικού σκοπού, ενώ υπάρχει από γενέσεως ελληνικού κράτους διαδικασία δημοπράτησης δημοσίων έργων;
2. Γιατί το κράτος εκχωρεί τα δικαιώματά του που έχει από τους Νόμους σε ιδιωτικές εταιρείες;
3. Γιατί δεν εντάσσονται τα έργα αυτά στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως έγινε με το μετρό, το τραμ και τόσα άλλα);
4. Γιατί η ιδιωτική εταιρεία να έχει τα προνόμια του δημοσίου και ευνοϊκή μεταχείριση στην οικοδόμηση έναντι του απλού πολίτη;
5. Γιατί στα δημόσια κτίρια να υπάρχουν χρήσεις που να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα;
Αν τους περισσεύει χώρος, ας κάνουν ένα σχολείο, ένα παιδικό σταθμό, ένα ωδείο, μια αίθουσα τέχνης, για τον κόσμο....

Ξέρω, γίνομαι κουραστικός... Αλλά πραγματικά έχω σιχαθεί... Να έχουμε ελάχιστους ελεύθερους χώρους με πράσινο στην πόλη μας και να θέλουμε και αυτούς να τους αναπ...νίξουμε....

Καληνύχτα σας και καλή μας τύχη....

8 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Σκιάχτηκα πρωινιάτικα... Καλημέρες :-)

the navigator είπε...

Κοίτα...

Εγώ πιστεύω πως η επιλογή της χρήσης γης και το πλαίσιο υλοποίησης είναι 2 διαφορετικά πράγματα...Δηλαδή, είναι λάθος να εκτελεστεί αυτό το συγκεκριμένο έργο στην συγκεκριμένη θέση (ή και αλλού ενδεχομένως) και άλλο αν τα ΣΔΙΤ μας αρέσουν ή όχι σαν τρόπος financing. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρμαχος (σε αδρές γραμμές) των ΣΔΙΤ και νομίζω ότι η διεθνής εμπειρία σε αρκετές χώρες έχει δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικά (αν και ΔΕΝ είναι πανάκεια)...Τώρα βέβαια το ελληνικό νομικό πλαίσιο αλλά και η ανύπαρκτη σχεδόν εμπειρία δεν βοηθά να πάνε καλά τα πράγματα...Δεν θέλω να σε κουράσω με λεπτομέρειες της άποψης μου, θα βρεθεί ίσως κι άλλη αφορμή να το συζητήσουμε...Αρκετό χώρο σου έφαγα ήδη...

Την καλημέρα μου...

adaeus είπε...

μαρία: που να μπουν κι οι μπουλντόζες μέσα στα δεντράκια :)

the navigator: Ούτε εγώ είμαι κατ'αρχήν αντίθετος με τις ΣΔΙΤ, όμως εφόσον πρόκειται περί ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών, να ισχύει και γι'αυτές ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες. Οχι τα προνόμια του δημοσίου. Να πάει να βρει έκταση (όχι του δημοσίου), να βρει χρηματοδότηση, με χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης όπως οι κοινοί θνητοί και γενικά να είναι ισότιμη με τους υπολοίπους ιδιώτες και εταιρείες.

Ellie Tsatsou είπε...

Γιατί δεν κινείστε νομικά;

ε είπε...

( ποτέ μα ποτέ δεν θα σε αμφισβητησω ξανα.επιτελους χειμωνας :)

εμενα δεν με πειραζει τοσο που δεν θα υπαρχουν δεντρα, αυτο που σε πειραζει ειναι οτι θα γεμισει με φλοκαφε καναπεδες ενω θα μπορουσαν αυτους τους χωρους να τους κανουν αυτα που ειπες ωδεια κλπκλπ.

ε είπε...

με πειραζει ηθελα να γραψω

adaeus είπε...

sishoy: δεν έχουμε αποκλείσει και αυτή τη λύση.

ε: μπράβο καλό παιδί και υπάκουο, κι όμως θάπρεπε να νοιάζεσαι. Κατά τη διάρκεια ενός χρόνου ένα δέντρο μέσου ύψους απορροφά 12 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και απελευθερώνει το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για μια οικογένεια τεσσάρων ανθρώπων σε ένα χρόνο. Πολύ δασκαλίστικο αλλά αληθινό.

Ανώνυμος είπε...

Με νοιαζει.Στο σπιτι μου, σ ενα μικρο κηπακι βαλαμε δυο δεντρα ενα προυνο και μια βελανιδια.Σε λιγο θα χρειαστει να μετακομισω και αυτο που με πειραζει πιο πολυ, ειναι οτι αυτα τα δυο δεντρακια δεν θα τα δω να μεγαλωνουν.
Πριν λιγες μερες ελεγα σε γειτονα και φιλο να παμε τη γνωστη μας βολτα σ ενα ωραιο μονοπατι της πεντελης και μου ειπε να το ξεχασω, γιατι καηκε ολο.Εγινα χαλια.
Με νοιαζει και με παρανοιαζει.
Μακαρι να φυτευανε δεντρα, αλλα δεν θα το κανουνε.
Τουλαχιστον λεω, αυτο που θα φτιαξουν ας μην ειναι τυπου mall, μαγαζια και καφετεριες και ελεγχομενο γκαζον με μια πετρα και ενα θαμνο δηθεν ταχαμ.
αυτο.