Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Νομισματοκοπείο -Υπουργείο Οικονομικών


Κάποτε στους χώρους γύρω και μέσα στο Νομισματοκοπείο, υπήρχε πράσινο, υπήρχε γήπεδο, υπήρχαν χαρούμενοι τσιγγάνοι και μια κατάσταση που θύμιζε επαρχία, με χώματα και πράσινο σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων.... Τη γνώρισα αυτή τη γειτονιά που τα 12 τελευταία χρόνια είναι και δική μου με ατελείωτες ώρες περπατήματος και την αγάπησα...

Στη φωτογραφία που κατέβασα από το Google Earth εμφανώς διακρίνονται τα δεκάδες στρέμματα πρασίνου καθώς και το γήπεδο ποδοσφαίρου (με χώμα) στη νοτιοδυτική πλευρά (πάνω αριστερά στη φωτογραφία).

Και τώρα τι????
Μα φυσικά "ανάπτυξη", "εκσυγχρονισμός", "αναβάθμιση της περιοχής", "εμπορική αξιοποίηση".

Διάβασα στην ιστοσελίδα δημοτικής παράταξης του Χαλανδρίου "Αντίσταση από τους πολίτες Χαλανδρίου-Δημοτική Συνεργασία:
http://www.stasi.gr
και σας μεταφέρω αυτούσια:

"....Από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και από το Δήμο Χαλανδρίου ανακοινώθηκε η απόφαση να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στους ελεύθερους χώρους του Νομισματοκοπείου, συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Αύγουστο και χωρίς καν να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στο χώρο προβλέπεται να κατασκευαστούν:

• 55.000 τετραγωνικά μέτρα υπέργειων χώρων, δηλαδή 3.000 τ.μ λιγότερα από το εμπορικό κέντρο Mall (Για να υπάρχει το μέτρο σύγκρισης)

• Τα κτήρια προβλέπεται να κατασκευαστούν με υπέρβαση του νόμιμου συντελεστή δόμησης που ισχύει στην ευρύτερη περιοχή (Με συντελεστή δόμησης 2 αντί του 0,9 που ισχύει)

• Στο χώρο θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι και βέβαια άγνωστος αριθμός επισκεπτών με ανυπολόγιστες συνέπειες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στην ευρύτερη περιοχή.

• Εκτός από την εγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται, η εμπορική εκμετάλλευση κάποιων χώρων των νέων κτηρίων καθώς και των χώρων στάθμευσης. Προφανώς οι εμπορικές χρήσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσογείων, κρίνονται ανεπαρκείς για τον νέο όγκο επισκεπτών.

• Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ) γεγονός που σημαίνει ότι θα προσαρμοσθεί πλήρως στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των κατασκευαστικών εταιριών που θα το εκμεταλλεύονται για 26 χρόνια.

Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις, στην συγκεκριμένη σύμπραξη αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και η κατασκευή του δημαρχείου και του δημοτικού ιατρείου σε άλλα οικόπεδα που διαθέτει ο δήμος. Αυτός όμως ο συνδυασμός των έργων – για να φανεί ότι κάτι «κερδίζει» και η πόλη - αποδεικνύει και το μέγεθος της καταστροφής που θα υποστεί άλλη μία περιοχή του Χαλανδρίου Στην ίδια ανακοίνωση, υπερτονίζεται, ότι στον περιβάλλοντα χώρο των νέων κτηρίων, θα αναπτυχθούν χώροι πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων.. Αποσιωπάται όμως, ότι η απόδοση όλου αυτού του χώρου ως πάρκου, αποτελούσε πάγιο αίτημα κατοίκων και δήμου για ολόκληρες δεκαετίες...."


Από μία μικρή έρευνα που έκανα είδα ότι το θέμα το έχουν φέρει στη Βουλή βουλευτές του Συνασπισμού και του ΚΚΕ με σχετικές ερωτήσεις.

Το πράσινό ΜΑΣ, τα δέντρα ΜΑΣ και οι γειτονιές μας δεν ανήκουν σε κανέναν κερατά, ανήκουν στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Εννοείται ότι δεν προτίθεμαι να κάτσω με σταυρωμένα χέρια... Νεότερα για το θέμα σύντομα


10 σχόλια:

MenieK είπε...

κάτω τα χέρια από τα δεντράκια μας

Ανώνυμος είπε...

εννοειται οτι ειμαι μαζι σου

fish eye είπε...

κανε οτι μπορεις!!

Dawkinson είπε...

δε θα ησυχάσουν, παρά μόνο όταν κόψουν και κάψουν το τελευταίο δέντρο, στη χώρα που μισεί τα παιδιά της. φουντώνω...

Dawkinson είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
just me είπε...

Κι εγώ, κι εγώ στην ομάδα προστασίας!
(καλέ, τι "θεϊκά" κονέ είναι αυτά που έχεις και μοιράζεις και βροχή κατά παραγγελία;)
:))))
Kαλό σου βράδυ πια!

adaeus είπε...

meniek: και οι μπουλντόζες κάτω :)

ε: χέρι - χέρι.

φεγκαραγκαλιές: το κατά δύναμη

dawk: εσύ φουντώνεις, εγώ τα παίρνω, να δούμε πότε όλοι μαζί θα τους πάρουμε και θα τους στείλουμε εκεί που πρέπει.

just me: welcome to the club και όχι δεν έχω θεϊκά κονέ, πλην όμως χορεύω καλά το χορό της βροχής :)))

Rodia είπε...

Και πού να δεις παλιότερα! Βουστάσια, χωράφια, χωράφια, χωράφια, αμπέλια, αμπέλια, αμπέλια, αμυγδαλιες, αγριαμυγδαλιές, αχλαδιές, βερυκοκκιές...

the navigator είπε...

Just say the word και ήρθα....!

Όλα σε αυτή την πόλη χωρίς σκέψη ρε γαμώτο...όλα στο πόδι...

adaeus είπε...

rodia: Περασμένα μεγαλεία :)

nav: O λόγος σου με χόρτασε :). Εχω την αμυδρή εντύπωση ότι δεν πρόκειται περί ποδαριού... Αλλα συμφέροντα διακυβεύονται εδώ, όπως θα δεις στο επόμενο ποστ.